5x Favoriete fotolocaties op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten

Er wordt met regelmaat aan me gevraagd waar ik vaak ga fotograferen en wat mijn favoriete plekjes zijn. Nu is het zo dat ik eigenlijk door het hele land door fotografeer, omdat Nederland zoveel mooie plekjes heeft. Een lastige vraag om antwoord op te geven dus, maar in deze blog vertel ik je in ieder geval mijn vijf favoriete plekjes op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten. En geloof me… Ook op deze eilanden ben ik nog lang niet klaar met plekjes ontdekken dus dit kan de komende jaren zomaar veranderen!

Kwade Hoek

De Kwade Hoek is onderdeel van de Duinen van Goeree-Overflakkee en ligt in een buitendijks natuurgebied, waardoor het in het er in de herfst en winter behoorlijk nat kan zijn. In deze periode van het jaar is het dus verstandig om je laarzen aan te trekken!

Je kunt in de Kwade Hoek verschillende uitgestippelde routes wandelen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker je eigen plan trekken en het natuurgebied op eigen houtje ontdekken. Zo trek ik er graag het strand op om de verschillende strandvogeltjes te fotograferen, zoals de drieteenstrandlopers, in de winter de sneeuwgorzen, maar ook gewoon simpelweg een kraai in deze mooie omgeving.

Naast de vele vogels op het strand, zijn er in de duinen en op de graslanden ook genoeg vogels, bloemen en zoogdieren te vinden. Wanneer je hier vroeg in de ochtend bent, heb je kans om reeën en hazen te spotten. Daarnaast zijn de duinen en natuurlijk ook de zee uitermate geschikt voor landschapsfotografie. Mooie zonsondergangen, woeste golven tijdens storm en de structuren op het strand maken dat je je hier prima een paar uur kan vermaken.

De Kwade Hoek heeft dus het gehele jaar wel wat te bieden. Veel verschillende soorten bloemen en insecten in de lente en zomer, diverse trekvogels in de herfst, wintergasten in de winter en het hele jaar door kun je de zoogdieren in dit gebied vinden mits je dus vroeg in de ochtend komt of tegen het einde van de dag als de schemer langzaam invalt.

Waterwingebied

Het waterwingebied ligt in het verlengde van de Kwade Hoek, maar ligt tegen Ouddorp aan. Dit gebied wordt ook wel de Middel- en Oostduinen genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er in dit gebied water gewonnen als drinkwater. De plassen en poelen die je hier tegenkomt, zijn dan ook bijzonder helder!

In de lente en zomer vind je in de duinvalleien verschillende soorten orchideeën, zweven er verschillende insecten zoals hommels en libellen en in de bosjes zullen verschillende vogels zoals roodborsttapuit en nachtegaal hun mooiste liedjes zingen. Als je ’s ochtends vroeg komt of in de avond tegen de schemering maak je kans op het zien van reeën en als je stil bent, kun je de roerdomp uit het riet horen ‘hoempen’. Een magisch geluid waar ik kippenvel van kreeg.

In dit gebied is ook een klein stukje bos te vinden. De meeste mensen lopen hier aan voorbij, maar bij dit stukje bos geldt toch echt ‘klein maar fijn’. Goud- en vuurgoudhaantjes hoor je piepen, als je goed naar de roep van de specht luistert zou je deze kunnen ontdekken hoog in de bomen en de roodborstjes zullen je van dichtbij even goed aankijken. Daarnaast is dit stukje bos in de herfst ook prachtig qua kleur!

Haas in het Waterwingebied op Goeree-Overflakkee. Evides zorgt voor waterwinning in de Middel- en Oostduinen nabij Goedereede

Landgoed Mildenburg

Dit landgoed ligt middenin Oostvoorne en is dan ook vaak druk bezocht. Laat de drukte je echter vooral niet tegenhouden om dit kleine, maar prachtige landgoed te bezoeken!

Landgoed Mildenburg is in de lenten en herfst een ‘walhalla’ voor macrofotografen. In de lente staat hier de stinzentuin prachtig in bloei met voorjaarsbloeiers en ruikt het een aantal weken flink naar knoflook door het vele daslook wat langs de paden te vinden is. Ook de bosanemoontjes zijn hier in de lente goed vertegenwoordigd. In de herfst zijn de herfstkleuren fantastisch mooi en zijn er heel veel verschillende paddenstoelen en zwammen te vinden. Je wordt hier dan ook niet raar opgekeken als je op je knieën zit met je camera.

In het kleine plasje wat op dit landgoed ligt, dobberen in de winter flink wat eenden. Als je goed oplet, kun je de ijsvogel hier ook spotten. Zet je oren goed open, want je hoort de hoge, schelle piep vaak eerst voordat je de blauwe flits langs ziet schieten.

Naast alle vogels die in dit bos wonen, kun je hier uiteraard ook weer reeën vinden. De reeën hier zijn een stuk minder schuw dan omliggende gebieden, doordat het zo druk bezocht is. Ze schrikken dus niet zomaar van een mens wat je mooi de tijd geeft om ze wat gemakkelijker op de foto te zetten.

En het allerleukste aan Mildenburgbos vind ik toch echt de eekhoorntjes die hier rond huppelen. Tegen het einde van de herfst en begin de winter zijn ze extra actief om een wintervoorraadje aan voedsel aan te leggen. Je ziet de eekhoorntjes dan door het hele bos springen, klimmen en klauteren op zoek naar zaden en nootjes. Met een beetje geluk blijft er een eekhoorntje lang genoeg zitten om een foto te maken!

Tenellaplas

Meer aan de buitenrand van Oostvoorne ligt de Tenellaplas. Een mooie, grote plas waar verschillende watervogels te vinden zijn. Je kunt hier tevens een bezoekje brengen aan het bezoekerscentrum van Zuid-Hollands Landschap (check vooraf wel even of dat ze open zijn). Echter het gebied rondom de Tenellaplas biedt ook tal van mogelijkheden.

In de lente en zomer is het hier een feestje om met de macrolens op pad te gaan. Zeker vroeg in de morgen wanneer het nog koud en soms wat nat is van de dauw kun je hier op zoek naar verschillende vlinder- en libellesoorten. Doordat deze mooie beestjes vaak nog moeten opdrogen en opwarmen, kun je ze in alle rust op de foto zetten zonder ze te verstoren.

En ja, daar komen ze weer: de reeën… Ook in de gebieden rondom de Tenellaplas maak je grote kans om reeën te spotten. Ze zijn hier weer wel iets schuwer dan in het Mildenburgbos, maar als je stil genoeg bent en rekening houdt met waar de wind vandaan komt, zou het je een keer moeten lukken om ze mooi op de foto te zetten.

Zuid-Hollands Landschap heeft vanaf het bezoekerscentrum een aantal wandelingen uitgestippeld die je kunt volgen, maar je kunt ook zelf lekker pionieren en een zelf bepaalde route lopen. Mooi is het hier sowieso!

Brouwersdam

Nu hoor ik je haast denken: ‘De Brouwersdam is toch Zeeland?’. Ja en nee. Een deel van de Brouwersdam ligt nog op Goeree-Overflakkee, maar na Port Zélande wordt de Brouwersdam inderdaad Zeeland. Is dat ook weer opgehelderd!

De Brouwersdam is natuurlijk vooral bekend om het heerlijke strand en in de zomer hoef je hier als fotograaf dan ook niet echt te komen. Zeker op mooie zomerdagen staat het vol met campers en caravans en is er weinig te zien. Echter als het hoogseizoen voorbij is en het langzaam rustiger wordt, wordt het vooral voor de vogelfotograaf een stuk interessanter om een bezoek te brengen aan de Brouwersdam.

Zeker met laag water is er op de dam genoeg te zien. De strandlopertjes zijn druk in de weer op zoek naar voedsel tussen de stenen en schelpjes en op zee kunnen er best eens leuke soorten drijven, zoals zaagbekken, Amerikaanse zee-eend en wellicht een ijsduiker. Vergeet ook vooral niet te zoeken naar een boller, ronder koppie van een zeehond want ook die laten zich met enige regelmaat zien.

Voor landschapsfotografen is het stukje bij de trailerhelling overigens ook een geliefd plekje om te fotograferen. Je zou denken dat alle foto’s toch wel een keer gemaakt zijn, maar juist aan de Brouwersdam is het iedere keer weer anders. Storm, rustige zonsondergangen, kiters in je beeld etc.

Een mooie plek om buiten het seizoen dus eens te bezoeken.

2 reacties

  1. Mooie blog weer Rosalie en ieder gebied heeft zo zijn specialiteiten , maar 1 ding hebben ze gemeen, het is overal genieten!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *