Workshops

Omdat we tijdens de workshops te gast zijn in de natuur, doen we ook graag wat terug om de natuur te beschermen. Vanaf heden zal dan ook 5% van de opbrengst van de workshops/cursussen gedoneerd worden aan de desbetreffende natuurbeheerder van het gebied waar de workshop gegeven wordt.

Privé- en groepsworkshops

Vanaf heden is het mogelijk om workshops bij ons te volgen volledig gericht op wildlife- en vogelfotografie. Zo is er de keus om een privéworkshop aan te vragen, in groepen mee te gaan, maar ook een privéworkshop fotografie vanuit de kano in de Biesbosch!

Voor de workshops is het handig als je een camera hebt die je handmatig kunt instellen.
Indien je twijfelt over je camera uitrustig kun je me altijd een berichtje sturen, zodat we samen naar de mogelijkheden kunnen kijken!

Hieronder zijn de verschillende opties te vinden. Via het contactformulier kun je je aanmelden voor een groepsworkshop of vraag je je privéworkshop aan!

Nieuw!! Workshops en fotowandelingen op Tiengemeten – Zomer 2024

Gedurende de zomer van 2024 is er een samenwerking met Natuurmonumenten op Tiengemeten aan gegaan, waardoor we op Tiengemeten ook een aantal workshops en fotowandelingen gaan aanbieden.

Bij aankomst op het eiland zal de vrijwilliger van Natuurmonumenten kort iets vertellen over Tiengemeten. Daarna gaan we de prachtige natuur in op het eiland en zoeken we naar de Schotse hooglanders, de vele vogels, maar natuurlijk ook de bloemen, insecten en fraaie landschappen.

Na afloop is er ruimte om een kijkje te nemen in het bezoekerscentrum en eventueel een kop thee of koffie te drinken, voordat we weer met de pont terug gaan naar het vaste land.

Wanneer en wat:

 • Vrijdag 3 mei van 16.00 uur tot 19.00 uur -> Natuurfotografie op Tiengemeten: tijdens deze workshop maken we een wandeling over het eiland en fotograferen we o.a. planten, Schotse hooglanders en landschappen oftewel; alles wat met natuur te maken heeft.
  Hierbij krijg je uiteraard tips en tricks. Zo krijgt de beginner handvaten om met de instellingen en belichtingsdriehoek aan de slag te gaan en krijgen de wat meer gevorderde fotografen tips om wat creatiever aan de slag te gaan.
  Er is plaats voor 4 personen en kost €58,50 p.p. (Let op! Dit is excl. pontticket à €4,00 tot €6,00)
 • Zondag 9 juni van 10.00 uur tot 13.00 uur -> Vogelfotografie op Tiengemeten: zoals de naam van de workshop doet vermoeden, gaan we deze ochtend aan de slag met het fotograferen van vogels. Gelukkig zijn deze er in overvloed op tiengemeten en kunnen we aan de slag met de kleinere vogeltjes en de grotere vogels. Je gaat aan de slag met het maken van portretten, vogels in hun omgeving en wellicht ook nog vogels in beweging.
  Er is plaats voor 4 personen en kost €58,50 p.p. (Let op! Dit is excl. pontticket à €4,00 tot €6,00)
 • Zaterdag 13 juli van 10.00 uur tot 13.00 uur -> Tiengemeten met je smartphone: je leest het goed… Vandaag laten we de zware tassen met grote camera’s en lenzen thuis, want we gebruiken alleen onze smartphone!
  Tijdens deze workshop leer je hoe je fotografisch meer uit je smartphone haalt, welke creatieve opties mogelijk zijn, hoe je aan de slag gaat met compositie etc. Een leuke uitdaging om meer uit de camera van je smartphone te halen dus!
  Er is plaats voor 4 personen en kost €42,50 p.p. (Let op! Dit is excl. pontticket à €4,00 tot €6,00)
 • Zaterdag 17 augustus van 16.00 uur tot 19.00 uur -> Fotowandeling op Tiengemeten: natuurlijk is er ook nog een gewone, laagdrempelige fotowandeling voor de liefhebber. Geniet samen met een klein groepje van al het moois wat de natuur op Tiengemeten te bieden heeft. Met camera of met smartphone of gewoon simpelweg met je ogen en je eigen harde schijf met herinneringen.
  Er is plaats voor 6 personen en kost €22,50 p.p. (Let op! Dit is excl. pontticket à €4,00 tot €6,00)

Fotowandelingen zomer 2024

Gedurende de zomer van 2024 zullen we iedere dinsdagavond de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee in trekken om te genieten van de natuur met gelijkgestemden.

Fotograaf of niet-fotograaf, natuurliefhebber, jong en oud; iedereen die de natuur een warm hart toedraagt is welkom! Ook leuk dus als je gewoon van de natuur wil genieten of met je kinderen de natuur in wil.

Fotograferen kan dus met camera, maar ook gewoon lekker simpel en laagdrempelig met je telefoon!

Wanneer:

 • Dinsdag 18 juni
 • Dinsdag 25 juni
 • Dinsdag 2 juli
 • Dinsdag 9 juli
 • Dinsdag 16 juli
 • Dinsdag 23 juli
 • Dinsdag 30 juli
 • Dinsdag 6 augustus
 • Dinsdag 13 augustus
 • Dinsdag 20 augustus
 • Dinsdag 27 augustus
 • Dinsdag 3 september

Alle wandelingen starten om 19.15 uur en duren ongeveer twee uurtjes. Kosten bedragen €14,50 per persoon en er is iedere wandeling plaats voor maximaal 6 personen.

Privéworkshop basis wildlife- en vogelfotografie – €145,-

Tijdens de privéworkshop gaan we aan de slag met de basis van je instellingen en natuurlijk je compositie. Dit brengen we natuurlijk wel gelijk in de praktijk.

De workshop zal in de ochtend plaats vinden in een natuurgebied waar o.a. grote grazers, reeën, herten, maar ook vogels, hazen etc. te vinden zijn.

Het volgende zit bij de workshop inbegrepen:

 • Drie uur lang alle aandacht voor jou.
 • In natuurgebieden op Goeree-Overflakkee of Voorne-Putten, maar indien gewenst ook verder weg zoals Amsterdamse Waterleiding Duinen etc.
 • Vanaf zonsopkomst (exacte tijd krijg je door tegen de tijd dat jouw workshop in de buurt komt).
 • Papieren naslagwerk waarin alle basics worden beschreven.
 • Koffie/thee en wat lekkers.
 • Kan het hele jaar door worden aangevraagd.

Indien de weersvoorspellingen heel slecht zijn, zal ik je de avond van te voren berichten en zal er gezocht worden naar een nieuwe datum.

Privéworkshop wildlife- en vogelfotografie vanuit de kano – €175,-

We gaan de Dordrechtse Biesbosch in met de kano! Samen zullen we in een tweepersoons kano door de smalste kreekjes van de Biesbosch varen, waarbij jij natuurlijk voorin zit. Zodra we iets zien om te fotograferen, leg jij je peddel aan de kant en pak je je camera. Ik zal er voor zorgen dat de kano zo ligt dat jij het beste standpunt hebt om een foto te maken.

De workshop begint rond zonsopkomst, zodat we de grootste kans hebben om bevers te spotten. Uiteraard is er in de Biesbosch nog veel meer moois te zien, zoals de ijsvogel, reeën, diverse watervogels en natuurlijk is er ook een kans op de zeearend en visarend! Garantie tot de deur natuurlijk, want de natuur laat zich niet regisseren.

Afhankelijk van wat we zien en de weersomstandigheden zal de workshop zo’n 4 uur duren. Naast koffie/thee en wat lekkers is er ook een lunch inbegrepen.

Het volgende zit bij de workshop inbegrepen:

 • Gebruik van een waterdichte tas voor je camera en benodigdheden.
 • Gebruik van een zuurkoolvaatje voor het opbergen van o.a. je sleutels, telefoon etc.
 • Perfecte positionering voor het beste standpunt.
 • Tips en tricks om te fotograferen vanuit de kano.
 • Kan hele jaar door worden aangevraagd.

Groepsworkshops t/m juni 2024

Het programma voor het eerste half jaar van 2024 is bekend. Er worden dit jaar naast de workshops ook meerdere fotowandelingen georganiseerd. De workshops zijn voor groepjes voor maximaal 4 tot 6 deelnemers, zodat we de natuur niet al te veel verstoren en we kans hebben om wat te zien. De fotowandelingen zullen bestaan uit maximaal 8 tot 10 deelnemers.

De workshops en wandelingen vinden ’s ochtends vroeg of tegen het einde van de dag plaats, zodat we een kans hebben op het mooiste licht en de natuur van haar mooiste kant te kunnen bewonderen. Uiteraard gaan we op zoek naar wild en vogels, maar er zal ook meer dan genoeg ruimte zijn voor het fotograferen van bloemen, insecten etc.

Het volgende zit bij alle workshops inbegrepen:

 • Kleine groep voor zo min mogelijk verstoring van de dieren en voldoende aandacht voor jou als fotograaf.
 • Ik ben jullie extra ogen en oren en zal mijn best doen om zoveel mogelijk dieren te spotten.
 • Tips en tricks voor fotografie in het algemeen en natuurlijk voor wildlife- en vogelfotografie.
 • Koffie/thee met wat lekkers voor tussendoor.

Na aanmelding krijgen de deelnemers in de week voor de workshop een mail met alle praktische informatie.

Indien de weersvoorspelling heel slecht zijn, zal ik iedereen de avond van te voren berichten en zal er gezocht worden naar een nieuwe datum.

Via onderstaande knop kun je je aanmelden voor één of meerdere van de workshops. Geef hierbij even aan voor welke workshop je je wil opgeven, zodat we je op de goede lijst kunnen zetten.

Lente in de Kwade Hoek
Donderdag 2 mei
€ 58,50,- p.p.

We trekken vandaag wat later op de avond de Kwade Hoek in en lopen de zonsondergang tegemoet. De start is om 18.00 uur.

We gaan op zoek naar de vele bloemetjes en bijtjes, reeën en prachtige landschappen.

Vandaag draait om gezelligheid, foto’s maken zonder druk terwijl we met gelijkgestemden op pad zijn; natuurliefhebbers/natuurfotografen.

De workshop zal ongeveer 3 uur duren, er is plaats voor 6 personen en aan het einde staat er een lekker bak koffie/thee klaar met wat lekkers erbij om de avond goed af te sluiten!

De workshop duurt zo’n 2 tot 3 uur en er is plaats voor 6 personen. Tussendoor wordt er voor koffie/thee en wat lekkers gezorgd.

Fotowandeling Oranjezon
Vrijdag 10 mei
€ 18,50 p.p. – VOL!

Ga mee op zoek naar de damherten, mooie (bos- of duin)landschappen, reeën en de vele vogels in dit gebied. De wandeling start om 18.00 uur.

Samen met andere natuurliefhebbers/natuurfotografen genieten we van één van de mooiste gebieden in Zeeland.

Gezelligheid, ervaringen en kennis delen en mooie foto’s maken staan hoog in het vaandel tijdens deze wandeling.

De wandeling zal ongeveer 4 kilometer lang zijn en zo’n 2 tot 3 uur duren. Aan het einde van de wandeling drinken we gezellig nog een kop thee/koffie met wat lekkers erbij. Er is plaats voor 8 personen.

Lente in het waterbos
Zaterdag 11 mei
€ 58,50 p.p.

We beginnen vroeg (start 06.00 uur) en gaan in eerste instantie op zoek naar de vele reeën die in dit gebied leven en later zullen we op zoek gaan naar verschillende vogels, insecten en bloemen/orchideeën die dit gebied rijk is.

Tijdens de workshop gaan we aan de slag met o.a. de sfeer in je foto, doorkijkjes etc.

We gaan dus net even wat creatiever aan de slag! Hierbij krijg je uiteraard tips en tricks mee op je eigen niveau.

Tussendoor is er ruimte voor een pauze met koffie/thee en wat lekkers. De workshop duurt ongeveer 3 uur en er is plaats voor maximaal 4 personen.

Fotowandeling Breede Water
Vrijdag 21 juni
€ 18,50 p.p. –

Langs de uitgestrekte weilanden en door het bos maken we een wandeling richting het Breede Water in Rockanje. Start om 06.00 uur.

We hebben kans op het zien van reeën, vogels, mooie landschappen en bloemen en insecten.

Gezelligheid, ervaringen en kennis delen en mooie foto’s maken staan hoog in het vaandel tijdens deze wandeling.

Aan het einde van de wandeling is er op de parkeerplaats tijd voor een bakkie koffie/thee en wat lekkers. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en er is plaats voor 8 personen.

Zomerochtend rond de Tenellaplas
Zaterdag 22 juni
€ 65,- p.p. –

In dit prachtige gebied nabij Oostvoorne/Rockanje maken we een mooie ronde met de camera. We starten om 05.30 uur.

In dit gebied leven o.a. grote grazers, reeën, diverse soorten vogels en insecten en vossen.

We gaan tijdens het fotograferen op zoek naar creatieve standpunten, gaan aan de slag met sfeer, zoeken naar mooie doorkijkjes en spelen met licht en donker om zo de zomerse sfeer te benadrukken.

De wandelafstand zal maximaal 6 kilometer zijn. De workshop duurt ongeveer 3 tot 4 uur en er is plaats voor 4 personen.

Kwade Hoek met je smartphone
Woensdag 26 juni
€ 38,50,- p.p.

Vandaag ontdekken we de Kwade Hoek met de smartphone. We starten om 19.15 uur en we laten onze zware tas met grote camera en lenzen thuis, want we fotograferen alleen met de smartphone.

Tijdens deze workshop leer je hoe je fotografisch meer uit je smartphone haalt, welke creatieve opties mogelijk zijn, hoe je aan de slag gaat met compositie etc. Een leuke uitdaging om meer uit de camera van je smartphone te halen dus!

De workshop zal ongeveer 2-3 uur duren, er is plaats voor 6 personen en aan het einde staat er een lekkere bak koffie/thee klaar met wat lekkers erbij om de avond goed af te sluiten!