Hoe vind je fotografielocaties?

Soms wordt er aan me gevraagd waar ik toch al die dieren en vogels fotografeer. In deze blog ga ik uitleggen hoe ik de locaties vind. Van met de auto op pad gaan tot kilometers wandelen, maar ook zoeken in boeken en op internet hoort er voor mij bij. Hopelijk heb je er wat aan!

Met de auto op pad
Inmiddels fotografeer ik een aantal jaar, maar sinds twee jaar pas echt fanatiek vogels en wildlife. Met de auto op pad gaan, is één van de dingen die ik doe om locaties te vinden. En dan niet via de hoofdwegen, maar via de polders in de buurt.

Zo lang ik me kan herinneren, rijdt mijn vader altijd door de polder tenzij het niet anders kan. Al van kleins af aan weet ik dus redelijk goed de weg in de polders op Goeree-Overflakkee, maar nog belangrijker; ik weet wat voor vogels en dieren er te vinden zijn!

Tip om echt op avontuur te gaan: navigatie uit en gaan. Gewoon lekker door de polder rijden en kijken wat je tegenkomt. Je komt vanzelf weer wel op een hoofdweg en als je het echt niet meer weet, is er altijd nog Google Maps.

Biddende torenvalk
Torenvalk (m) in de polder

Natuurgebieden bij jou in de buurt
Ga eens op avontuur in een natuurgebied bij jou in de buurt. Vaak is er genoeg te zien en te horen! Zo zijn er op Goeree-Overflakkee een aantal gebieden waar ik graag kom, zoals de Slikken van Flakkee en het Waterwingebied.

Tip: ga eens ’s ochtends vroeg tijdens zonsopkomst of ’s avonds rond zonsondergang. Zowel vogels als andere dieren zijn dan vaak veel actiever dan overdag en zo vergroot je dus de kans om iets moois te zien in jouw ‘local patch’.

Wandelen
Trek een paar goede (wandel)schoenen aan, neem je camera mee en ga er wandelend op uit! Dit kan weer in natuurgebieden bij jou in de buurt, maar ook op andere plaatsen in Nederland of zelfs op vakantie.

Wanneer ik wandel, gaat dat wel op een slakkentempo. Ik wil namelijk wel bekijken of er wat te zien is en of het eventueel de moeite waard is om de volgende dag ’s ochtends of ’s avonds terug te komen voor nog mooiere beelden.

Je kan natuurlijk heus wel een beetje doorlopen, maar vergeet vooral niet om je heen te kijken en te genieten!

Grondeekhoorn in het Tilburgse Wandelbos
Grondeekhoorn in het Tilburgse Wandelbos

Lang leve internet
Tegenwoordig kun je natuurlijk van alles vinden op internet. Zo staan er in blogs wel eens locaties vermeld, maar je hebt ook verschillende website waar je op soort en gebied kan zoeken.

Zelf gebruik ik regelmatig waarnemingen.nl om uit te zoeken waar bepaalde vogels of andere dieren in mijn regio zijn gezien. Garantie tot de deur natuurlijk, want het is en blijft natuur. Het wil dus niet zeggen dat jij ook je doelsoort gaat zien, ondanks dat hij een dag ervoor gespot is.

Boeken
Inmiddels zijn er behoorlijk wat fotografieboeken op de markt gekomen, waarin locaties met bijbehorende soorten beschreven staan. Zo heeft Natuurfotografie.nl een aantal locatiegidsen gemaakt waarin je van alles kan vinden over bepaalde gebieden, welke soorten je er tegen kan komen en ook handig: waar je kunt parkeren.

Bever op Goeree-Overflakkee
Bever in de polderslootjes van Goeree-Overflakkee

Social media
En dan is er natuurlijk nog social media! Veel fotografen zetten bij hun foto een locatie. Vaak is dit een globale locatie van een bepaald gebied en niet de precieze locatie wat in mijn ogen alleen maar goed is.

Waarom het in mijn ogen goed is om niet de precieze locatie te geven? Dat zal ik je uitleggen.
1. Wanneer het gaat om zeldzame soorten is de kans groot dat het dier verstoord wordt, omdat er bij het delen van een precieze locatie vele fotografen op af kunnen komen. Verstoring kan stress veroorzaken met (zeer) nadelige gevolgen van dien.
2. Het is veel leuker om zelf op avontuur te gaan! Wanneer je een globaal gebied weet, kun je eerst op onderzoek uitgaan op internet. Echter kun je natuurlijk ook gewoon lekker het gebied intrekken en zelf op onderzoek uitgaan!

Eerlijk is eerlijk: ik vind het zelf altijd veel leuker wanneer ik zelf een soort ontdek dan dat ik een precieze locatie heb gekregen. Ik moet er dan wat moeite voor doen, maar wanneer je dan dat ene plaatje schiet, is de beloning alleen maar groter!

Kortom; doe vooronderzoek en ga op avontuur!

Zanglijster op Landgoed Mildenburg - Oostvoorne
Zanglijster in het bos op Landgoed Mildenburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *