Natuurfotografie vanuit de kano

Regelmatig krijg ik de vraag hoe en waar ik al mijn foto’s maak. De ene keer is dat lopend, de andere keer vanuit de auto, maar dus ook regelmatig vanuit de kano. Als ik dat zeg, is de eerste vraag die mensen stellen: ‘Maar ben je dan niet bang dat je omvalt met de kano?’
Nu weet ik gelukkig wat ik aan mijn kano heb, maar zal jullie in deze blog proberen mee te nemen in hoe het fotograferen vanuit de kano in zijn werk gaat.

Klaar maken van de kano

Zelf heb ik een opblaasbare kano dus dat betekend dat ik op de plaats van bestemming de kano eerst moet oppompen. Dat heb ik een hele tijd handmatig gedaan, maar de laatste paar keer doe ik het lekker met elektrische pomp die ik op de auto kan aansluiten. Zeker met dat warme weer was ik al kapot van het handmatig oppompen dus dat gaan we niet meer doen.

Smalle kreekjes in Nationaal Park Biesbosch

Onder de kano zitten drie gleufjes waar vinnetjes geplaatst kunnen worden. Dit zorgt voor extra stabiliteit en zo kukel ik dus niet om met de kano. In een waterdichte tas doe ik mijn camera spullen, in een koolzuurvaatje mijn telefoon en autosleutels etc. en dit leg ik in de punt aan de voorkant van de kano zodat dit altijd voor het grijpen ligt.

Vaak neem ik in een koeltasje het één en ander aan eten mee en soms zelf een brandertje om lekker een hamburgertje o.i.d. te bakken voor de lunch. Je moet ten slotte goed voor jezelf zorgen! Dit leg ik allemaal in de punt aan de achterkant van de kano.

Zowel aan de zijkant als de voor- en achterkant van de kano heb ik aan de handvaten touwen gemaakt om makkelijk aan te kunnen leggen. Ook als er geen aanlegplaats in de buurt is, kan ik de kano dan om een omgevallen, dode boom leggen en een bakkie thee drinken.

Het fotograferen vanuit de kano

Maar dan komt het leukste gedeelte. Kanoën en fotograferen tegelijk. Best een opgave, maar als je het eenmaal door hebt, kan het best lukken! Zodra ik wat zie dat ik op de foto wil zetten, leg ik de kano goed. Vervolgens leg ik de peddel overdwars op mijn schoot en pak ik de camera erbij. Afhankelijk van het onderwerp en de afstand blijf ik zitten of vouw ik mezelf als ware dubbel om zo de camera op de rand van de kano te laten rusten.

Fotografie vanuit een kano

Over het algemeen blijven de dieren veel meer op hun gemak wanneer ik in de kano zit dan dat ik ze benader vanaf het land. Geen idee waar dat in zit, maar ik vermoed dat ze je zien als onderdeel van hun leefomgeving. Zeker als ik langere tijd stil blijf liggen op één plek zijn de dieren vaak erg relaxed.

Eén groot avontuur

Ik zie het fotograferen vanuit de kano vaak als één groot avontuur. Je weet nooit wat je gaat zien en waar je terecht komt. De ene keer zie je bevers langs je kano zwemmen, de andere keer ruziënde futen, maar ook reeën die een brug over komen lopen en ijsvogeltjes die het zo druk met elkaar hebben dat ze bijna tegen je kano aanvliegen.

Als je dan ook nog lekker basic met je brandertje een lunch in elkaar kan draaien, het mooi weer is en je kan genieten van je omgeving is het avontuur wat mij betreft compleet. En soms zul je zonder fatsoenlijke foto’s terug komen, maar het avontuur heb je wel gehad!

Wil je ook eens ervaren hoe het is om vanuit de kano te fotograferen en hier tips en tricks in te krijgen? Dan kun je hier een ‘privéworkshop wildlife- en vogelfotografie vanuit de kanoaanvragen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *