Oeverzwaluwen en kalfjes

Het was alweer even geleden dat Peppi en Kokki op stap waren geweest dus dat werd weer eens hoog tijd. Hans wist te vertellen dat er op de landtong een speciale wand is waar jaarlijks de oeverzwaluwen hun nest in graven. Op naar de landtong dus!

Aangekomen bij de landtong en de betreffende wand eens even zitten wachten en loeren, maar geen oeverzwaluw te vinden. Achter de wand horen we wel stemmen dus je zou er ook achter moeten komen. We besluiten om wat verder te rijden om een ingang te vinden en jawel, die vinden we!

Twee dames staan in de bosjes bij een kat. Ze vertellen ons dat ze al 8 jaar lang gedumpte dieren daar eten geven en ze laten helpen, zodat er geen jonge beestjes bijkomen. Het blijkt een populaire dumpplek te zijn. Onbegrijpelijk dat mensen hun huisdieren maar gewoon dumpen, maar wat mooi dat deze dames al 8 jaar lang voor de dieren zorgen!

Zij weten ons ook te vertellen dat de oeverzwaluwen dit jaar al verjaagd zijn. Helaas zijn de beheerders van de wand te laat begonnen met het afvlakken van de wand, waardoor de zwaluwen al begonnen waren met hun nesten te maken en nu geschrokken zijn van de grote machines. Eenmaal verjaagd, komen de zwaluwen ook niet meer terug en is het dus hopen dat ze volgend jaar weer terug komen.

We besluiten om toch nog even verder het gebied in te lopen en zien in de verte Schotse Hooglanders staan. Altijd mooie figuranten voor op de foto. Opeens zie ik twee kleine kalfjes liggen en probeer er wat foto’s van te maken. De kalfjes blijken ontzettend nieuwsgierig en ze komen zelfs voorzichtig aan Hans zijn broek snuffelen. Ze zijn zo klein en schattig dat je ze bijna mee naar huis zou nemen. Maar ja… Ze worden toch wel heel groot!

Opeens geeft Hans een seintje dat er nog een kalfje aan komt lopen die we nog niet hadden gezien. Waar de andere kalfjes echt oranje zijn, is dit kalfje prachtig grijzig van kleur. Voor een Schotse Hooglander een hele bijzondere kleur (althans, ik heb ze nog nooit zo gezien).

We schieten nog behoorlijk wat foto’s van de lieve, maar ook ondeugende koppies en gaan er daarna weer vandoor. Geen oeverzwaluwen, maar de kalfjes maakten het meer dan goed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *