Vogelfotografie in eigen tuin – Deel 1

In mijn laatste blog heb je kunnen lezen wat mijn fotografieplannen zijn voor 2024. Eén van die plannen is het fotograferen van vogels in eigen tuin dus daar ben ik afgelopen week gelijk maar mee begonnen! In deze blog laat ik je zien welke setting ik heb gemaakt, welk voer ik gebruik en laat ik je de eerste bezoekers zien.

In de tuin hebben we twee flinke bomen staan, maar de takken daarvan hangen helaas niet op ooghoogte. Hierdoor zou ik dus omhoog moeten fotograferen waarbij je standaard de lucht of andere takken als achtergrond krijgt. Dat is niet helemaal wat ik wil. Daarnaast hebben we een picknicktafel met voedertafel waar ook de nodige vogels op af komen, maar een vogel op een voedertafel is ook niet het beeld wat ik wil hebben. Beide settings zijn in dit geval dus geen goede optie dus is het tijd om een eigen setting te maken.

Lang leve het haardhout wat in de tuin ligt. Hiervan pak ik een wat langere stam en schroef er wat simpele, houten latjes aan vast zodat deze niet omvalt. In het bos in de buurt ga ik opzoek naar twee mooie takken waarop de vogels kunnen landen en waar ik de voedersilo’s aan kan hangen. Na alle stormen van afgelopen periode liggen er genoeg takken en is het een kwestie van de mooiste tak uitzoeken. Eenmaal uitgezocht spijker ik ze aan de bovenkant van de boomstam, hang de voedersilo’s er aan en plaats de setting vervolgens op het midden van het gras.

Naast de kopjes met vet en vogelzaad die in de boom hangen, hang ik nog drie voedersilo’s aan de zelfgemaakte setting.
– Een voedersilo met vetbollen
– Een voedersilo met gemengd vogelzaad
– Een voedersilo met zonnebloempitten

Om er voor te zorgen dat de vogels ongestoord op de setting kunnen komen en kunnen snoepen van de voedersilo’s besluit ik om mijn schuiltentje neer te zetten. Voorlopig heb ik deze op andere plekken toch niet nodig dus deze kan een paar dagen/weken blijven staan. Zo wennen de vogels aan de setting, maar ook aan de tent.

Na het opzetten van de tent besluit ik binnen verder te gaan met wat administratief werk, maar al snel zie ik de eerste vogeltjes op de setting komen. De dagen daarop zit ik bijna iedere dag 1-2 uur in de schuiltent en komen er verschillende bezoekers langs. Zo weten de merels de setting goed te vinden, maar ook komen de roodborstjes, staartmeesjes (hoe leuk!!), pimpel- en koolmeesjes en puttertjes (ook zo’n leuke soort!) regelmatig langs.

Tijdens deze eerste sessies maak ik absoluut nog niet de beelden die ik wil maken, maar dat is ook niet erg. Juist deze sessies zijn goed om te bekijken hoe het licht op de setting valt op een bepaald tijdstip van de dag, maar ook om het gedrag van de vogels te observeren en te bepalen of ik een extender moet gebruiken en zo ja, welke. Het zijn dus zeker geen mislukte sessies!

In deel 2 hoop ik dat ik naast de ‘vogels-op-een-stokje-foto’s’ en de ‘vogels-op-de-voedersilo-foto’s’ ook eindelijk wat vliegbeelden kan laten zien. Hier zal waarschijnlijk wat tijd overheen gaan, want die kleine vogeltjes zijn zeer rap en daar moet ik nog even mee oefenen. Wordt dus vervolgd!

2 reacties

  1. Wat heerlijk Rosalie om vanuit je tuin zulke mooie foto’s te kunnen maken… en dat ook voor de eerste keer sinds je de setting hebt opgezet. Er komen vast nog veel meer mooie foto’s aan denk ik ❤️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *