Reeënbronst in het waterwingebied

Eén van de mooiste zoogdieren in Nederland vind ik toch wel de reeën. Gelukkig heb ik bij mij in de buurt verschillende plekken waar ik regelmatig reeën zie en ga daarom vaak vroeg op pad om ze op de foto te zetten.

Tussen half juli en half augustus is het de tijd van de reeënbronst. Een extra goede tijd om de reeën te fotograferen, aangezien ze eigenlijk alleen maar met elkaar bezig zijn en nauwelijks met hun omgeving.

Op een vroege zaterdagochtend begin augustus ga ik naar het waterwingebied. De wekker gaat om 05.30 uur, mijn spullen staan al klaar en ik maak een kop thee om mee te nemen. Ontbijten doe ik wel als ik thuis kom. Om 06.00 uur kom ik aan in het waterwingebied. De omgeving wordt prachtig opgelicht door de opkomende zon. Nu op zoek naar de reeën!

Na nog geen 10 minuten zie ik de eerste ree al lopen. Heel langzaam loop ik richting de ree toe. De wind staat precies goed (tegenwind voor mij), waardoor de ree me in ieder geval niet van afstand al ruikt. Het is een reegeit en alsof ze het door heeft dat ik een camera bij me heb, poseert ze mooi op een heuveltje. Zo lijkt ze net de koningin van het waterwingebied.

Reegeit in het vroege ochtendlicht
Koningin van het waterwingebied

Een stukje verderop zie ik opeens een reebok staan. Hij heeft alleen oog voor de reegeit en gaat achter haar aan. Zoals ze dat bij reeënbronst noemen, wordt de reegeit beslagen door de reebok. Wat een heerlijke ochtend!

Reebok tijdens de reeënbronst
Reebok

Na een dik half uur dit tafereel te hebben bekeken en de reeën uitgebreid op de foto te hebben gezet, loop ik verder het gebied in. De zon maakt de omgeving alleen maar mooier en mooier en tussen het hoge gras zie ik nog een reegeit staan. Ik ga op mijn knieën zitten met mijn camera in de aanslag en wacht geduldig tot ze zich omdraait.

Na een klein minuutje draait ze zich om en kan ik haar fotograferen. Ze kijkt me eens onderzoekend aan, luistert naar het geklik van de camera en gaat er dan rustig vandoor.

Ik loop nog een stukje verder, maar de zon staat inmiddels al behoorlijk hoog en de reeën hebben zich teruggetrokken. Op het gemakje loop ik terug naar de auto al nagenietend van een prachtige ochtend.

Reegeit in het gouden uurtje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *